Vuosi 2017: Viestintävirasto edisti sähköisten viestintäpalvelujen kehittymistä ja käyttöä

Kuluttajat ja yritykset ovat monin eri tavoin riippuvaisia toimivista ja turvallisista viestintäverkoista sekä pääsystä tietoliikenneverkkoon. Hyvät yhteydet takaavat sujuvan ja toimivan arjen.

Vuonna 2017 Viestintävirasto edisti EU:n verkkovierailusäännösten voimaantuloa useissa kansainvälisissä yhteistyöelimissä. Muutos merkitsi monille pienempää matkapuhelinlaskua, koska roaming-maksut EU- ja ETA-alueella alenivat tuntuvasti. Verkkovierailusäännöksen myötä markkinoille on tuotu myös uusia tuotteita. Kuluttajan kannalta onkin mainiota, että tarjolla on monipuolisia ja eri tarpeisiin soveltuvia vaihtoehtoja, koska käyttötarpeetkin vaihtelevat.

Digitaalisen infran kehittämiseksi Viestintävirasto edisti Nopea laajakaista-hanketta myöntämällä verkkojen rakennuttajille valtiontukea. Laajakaistatuella on rakennettu jo yli 20.000 kilometriä laajakaistainfraa ja jäljellä olevasta 25 miljoonan euron verkkojen rakentamistuesta ollaan laajasti kiinnostuneita. Harvaanasuttujen seutujen kunnille nopea laajakaista tuottaa uusia työpaikkoja, elinvoimaa ja edistyksellisiä palveluita kuntalaisille.

Digitaalisen infran rakentumista tukee monipuolinen yhteistyö. Verkkojen yhteisrakentamista edistetttiin aktiivisella viestinnällä yhteisrakentamisen hyödyistä. Viestintäviraston Verkkotietopiste-palvelu toimii palaute-, yhteistyö- ja viestintäkanavana yhteisrakentamiseen ja -käyttöön sekä Verkkotietopisteeseen liittyvissä kysymyksissä. Palvelun tietosisällöissä on jo yli 2100 rakennussuunnitelmaa, ja verkostossa on jäsenenä yli 360 viestintä-, energia-, liikenne- ja vesihuoltoverkkojen omistajaa ja rakentajaa sekä sidosryhmätoimijaa.

Palveluiden digitalisointi ja kehittäminen jatkuu kiivaana uusimpien matkaviestinteknologioiden käyttöönotossa. Viestintävirastossa pyrimme vaikuttamaan siihen, että Suomi on maailman kärkijoukoissa langattoman laajakaistan seuraavan sukupolven eli 5G:n kehittäjänä ja käyttäjänä: myönnämme kokeilu- ja testitoimintaan liittyvät 5G-radioluvat nopeasti ja joustavasti.

Turvallinen asiointi internetissä on sähköisten palveluiden perusta. Viestintävirasto on ollut keskeisessä asemassa vahvaan sähköiseen tunnistamiseen liittyvän välityspalvelun käynnistämisessä. Vahvojen sähköisten tunnistuspalvelujen välityspalvelua tuli mahdolliseksi tarjota toukokuusta 2017 alkaen. Kuluttajille muutos tarkoittaa entistä turvallisempaa sähköistä asiointia, kun vahvan sähköisen tunnistuksen käyttö laajenee. Julkishallinnolle muutoksen odotetaan tuovan merkittäviä säästöjä, kun kilpailu avautuu.

Viestintävirasto vahvisti monin eri tavoin kansallista tietoturvaa vuonna 2017. Myönsimme muun muassa hyväksynnän maailman ensimmäiselle älypuhelimelle, joka on sekä julkisen että luottamuksellisen (ST III) tiedon käsittelyyn hyväksytty älypuhelin. Uusi puhelin antaa erityisesti viranomaisille uudenlaisia, ketteriä tapoja viestiä nopeasti tilanteissa, joihin liittyy turvallisuusluokiteltua tietoa. Viraston hyväksynnän jälkeen puhelimesta ovat olleet kiinnostuneita kymmenet eri maat.

Kyberturvallisuuden vuosi oli erityisesti kiristyshaittaohjelmien vuosi, Suomessakin oli merkittäviä tietoturvapoikkeamia. Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen operatiivinen toimintakyky oli erinomaisella tasolla tietoturvaloukkausten hallinnassa ja esimerkiksi aggressiivisesti levinneen WannaCry-kiristyshaittaohjelman tuhoilta säästyttiin Suomessa melko vähin vaurioin.

Viestintävirasto vaikuttaa merkittävällä tavalla digitaalisen yhteiskunnan rakentumiseen. Onkin ilo olla mahdollistamassa kaikille suomalaisille uusia palveluita ja varmaa ja vaivatonta viestintää!

Tutustu Viestintäviraston tilinpäätökseen 2017.

Kirjoittaja on Viestintäviraston pääjohtaja.

Jatketaan keskustelua Twitterissä (at)KirsiKarla

Asiasanat: Internet , Puhelin , Taajuudet , Tietoturva , Blogit

LinkedIn Print