5G Momentum -ekosysteemi vie Suomea kärkimaaksi

5G Momentum -ekosysteemin tavoitteena on tehdä Suomesta 5G-teknologian kärkimaa. Ekosysteemin kokeilutoiminta edistää 5G-teknologian tuntemusta, tulevaisuuden mahdollisuuksien tunnistamista ja toimijoiden yhteistyötä. 5G Momentum vauhdittaa uusien palveluiden luomista kuluttajille, yrityksille ja julkishallintoon.

5G Momentum -ekosysteemi on uusi yhteistyöverkosto 5G-teknologian kokeilutoimintaan. Yhteistyö on avain nopeaan sähköisten palveluiden kehitykseen: mahdollistamme toimialat ylittävän yhteistyön ja ketterän kehityksen.

5G Momentum on LVM:n hallinnonalan virastojen yhteinen hanke, jota Viestintävirasto koordinoi. Hankkeeseen osallistuvat Viestintävirasto, Trafi, Liikennevirasto ja Ilmatieteen laitos etsivät hankkeessa myös keinoja oman toiminnan ja hallinnonalan sääntelyn kehittämiseksi.

Suomen edut 5G-kokeilujen toteuttamisessa

Verkostoon ovat tervetulleita myös organisaatiot Suomen ulkopuolelta. Kokeilut mahdollistava lainsäädäntö ja joustava viranomaistoiminta tekevät 5G-testauksesta helppoa. Lisäksi Suomessa on kansainvälisesti verrattuna erittäin kattavat ja kehittyneet mobiiliverkot.

5G-viestintäverkot mahdollistavat uudenlaisia palveluita

Laajemmin käyttöön vuonna 2020 tuleva 5G-mobiiliverkkoteknologia on suorituskykyinen langaton tiedonvälityksen alusta meneillään olevan digitaalisen murroksen toteuttamiseen. Se liittää laitteet, palvelut ja järjestelmät verkkoon nopeasti ja sujuvasti. Suuri kapasiteetti, lyhyt viive ja alhainen energiankulutus ovat 5G:n tärkeimpiä ominaisuuksia.

Nopea ja luotettava laitteiden välinen viestintä mahdollistaa täysin uudenlaisten sovellusten kehittämisen esimerkiksi viestinnän, liikenteen, robotiikan ja automaatioon tarpeisiin. Uusia lyhyttä viivettä vaativia, reaaliaikaisia ja tietoturvallisia palveluita luodaan myös terveydenhoitoon, energiantuotantoon ja logistiikkaan.

5G Momentumin kokeilutoiminnasta syntyvät uudet sähköiset palvelut hyödyttävät kuluttajia, yrityksiä, korkeakouluja, tutkimuslaitoksia, kuntia ja kaupunkeja sekä valtionhallinnon organisaatioita.

Ekosysteemi kasvaa vauhdilla

5G Momentum -verkoston kokeiluista osa on jo käynnistymässä ja tiimi on yhteydessä asiasta kiinnostuneisiin kesän aikana. Syksyllä toiminta tiivistyy pilottien myötä.

5G Momentum -hankkeen jäsenet

5G Momentum -hankkeen jäsenet [pdf, 219 KB]

12.12.2018 Drone-kokeiluilla kärkimaaksi -tilaisuuden esitysmateriaalit

Verkostotilaisuus kokosi yhteen drone-toiminnasta ja sen edellytyksistä kiinnostuneita tahoja. Verkostotilaisuuden esitysmateriaalit ja videotallenne löytyvät täältä.

5G Momentum -seminaari 1.6.2018

Ensimmäinen 5G-ekosysteemitapahtuma järjestettiin 1.6.2018. Tapahtumassa 5G-testauksesta ja -teknologiasta kiinnostuneet tahot verkostoituivat vilkaasti ja lähes 50 organisaatiota ilmoitti kiinnostuksestaan liittyä ekosysteemiin.

Seminaarin videotallenne löytyy YouTubesta.

1.6.2018 seminaarin esitysmateriaalit

Automated Driving Prefers 5G [pdf, 37 MB]

Anders Eugensson, Director of Governmental Affairs, Volvo Car Corporation

5G tulee, unohtuiko jotain? [pdf, 4 MB]

Matti Latva-aho, professori, langattoman tietoliikenteen tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto

5G Momentum -ekosysteemi [pdf, 1 MB]

Jarno Ilme, johtaja, Viestintävirasto

Esittelyssä: 5G Delta [pdf, 2 MB]

Anna-Mari Ahonen maakuntajohtaja, Hämeen liitto

Lisätiedot

Projektipäällikkö Timo Lankinen, p. 029 5390 679, Twitter (at)timppalankinen

Johtava asiantuntija Heidi Himmanen, p. 029 5390 441, Twitter (at)HimmanenHeidi

Yhteydenotot

Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen 5GMomentum@viestintavirasto.fi.

Asiasanat: Taajuudet , Digitaaliset kokeilut , Kokeilut , Testaus , Verkot

Päivitetty 13.12.2018

LinkedIn Print