Matkaviestinverkon kuuluvuus

Puhelin- ja internetyhteyksien toimivuus matkaviestinverkoissa vaihtelee verkon kuuluvuuden mukaan. Kuuluvuuden voi tarkistaa operaattorin kuuluvuuskartasta. Kuuluvuutta voi tarvittaessa parantaa antenniratkaisuilla.

GSM-matkaviestinverkko kattaa käytännössä lähes koko Suomen ja 3G-matkaviestinverkon kuuluvuus on hyvin laaja. 4G-verkkojen peittoalue laajenee jatkuvasti tiheästi asutuilta alueilta alkaen.

Kuuluvuuteen vaikuttavat tekijät

Kuuluvuuden vaihtelu ja aukot peittoalueessa ovat matkaviestinverkkojen rakenteeseen liittyviä ominaisuuksia. Kuuluvuus voi vaihdella samassa kohteessa eri vuorokauden- ja vuodenaikoina, jopa yksittäisen puhelun tai internetyhteyden aikana.

Kuuluvuuteen vaikuttaa käyttäjän sijainti suhteessa lähimpään tukiasemaan. Tyypillisesti tukiaseman ja päätelaitteen välinen signaali on vahva tukiaseman läheisyydessä. Signaali heikkenee etäisyyden kasvaessa. Etäisyyden lisäksi signaalia heikentävät tukiaseman ja päätelaitteen välillä olevat rakennukset, kasvillisuus, korkeuserot ja jopa alueen sääolosuhteet. Käyttäjän liikkuessa yhteyden aikana myös verkon kuuluvuus muuttuu, millä voi olla vaikutusta yhteyteen.

Nykyisen tiiviin ja energiatehokkaan uudis- ja korjausrakentamisen on havaittu aiheuttavan kuuluvuusongelmia. Pahimmillaan matkapuhelin ei kuulu lainkaan sisätiloissa. Siksi sisätilakuuluvuuteen on tärkeä kiinnittää huomiota jo rakennushanketta suunniteltaessa.

Opas matkapuhelinverkkojen sisätilakuuluvuudesta [pdf, 711 KB]

Kuuluvuuskartat

Matkaviestinverkon kuuluvuus vaihtelee käyttäjän sijainnista riippuen. Kuuluvuus riippuu tukiasemien sijainnista ja tiheydestä alueella. Kuuluvuuden voi tarkistaa operaattorin kuuluvuuskartasta.

DNA, Kuuluvuus
Elisa, Kuuluvuus
Sonera, Verkkokartta

Kuuluvuus voi kuitenkin olla huono myös karttaan merkityllä alueella, jos päätelaitteen ja tukiaseman välinen signaali on heikko. Signaalia heikentävät esimerkiksi rakennukset, kasvillisuus ja jopa sääolosuhteet.

Verkko-operaattoreilla ei ole velvoitetta rakentaa matkaviestinverkkoihin aukottomia peittoalueita, mutta operaattoreille voi esittää toiveita kuuluvuuden parantamiseksi.

Kuuluvuuden parantaminen

Jos signaali on heikko ja kuuluvuus sen vuoksi katkonainen tai hidas, voit parantaa kuuluvuutta edullisella pöytäantenniratkaisulla tai ulkoantennilla. Ohjeita antenniratkaisujen käyttöön löydät Viestintäviraston ohjeesta.

Ohjeita kuuluvuuden parantamiseen

Video: Kolme vinkkiä kännykän kuuluvuuden parantamiseen kotona

Google kerää automaattisesti tietoja palvelujensa, kuten YouTuben käyttäjistä. Lue lisää Googlen tietosuojakäytännöstä . Viestintäviraston sivuilla YouTube-videot eivät automaattisesti näy, ellet erikseen salli niiden esittämistä. Sallimalla videon esittämisen hyväksyt Googlen tietosuojakäytännöt.

Kuuluvuuden katoaminen

Kuuluvuuden katoaminen hetkellisesti verkon normaalilla kuuluvuusalueella johtuu yleensä verkon häiriöstä. Operaattorit ilmoittavat häiriöistä verkkosivuillaan. Syy voi myös olla verkon muutostöissä, jos tukiasemien sijaintia tai signaaleja on muutettu. Tällöin lisätietoja saa omalta operaattorilta.

Verkon häiriöt

Jokaisella on oikeus puhelin- ja laajakaistayhteyteen

Suomessa jokaisella on oikeus saada vakituiseen asuinpaikkaansa tai yrityksensä toimipisteeseen moitteettomasti toimiva puhelin- ja internetyhteys.

Lisää tietoa löytyy sivulta Oikeus puhelin- ja laajakaistaliittymään.


Asiasanat: Internet , Puhelin , Kuuluvuus , Verkot

Päivitetty 22.01.2018

LinkedIn Print