Yleistä fi-verkkotunnuksesta

Suomen kansallinen verkkotunnuspääte on .fi ja siitä vastaa Viestintävirasto. Fi-verkkotunnuksia koskeva lainsäädäntö ohjaa verkkotunnuksien välittämistä ja käyttämistä.

Fi-verkkotunnuspääte on osa internetin hierarkista rakennetta, jossa verkkotunnus on osoite tietylle palvelulle internetissä. Sama osoite voidaan esittää myös numeromuodossa (IP-osoite), mutta verkkotunnus, kuten viestintävirasto.fi, on sekä helpompi muistaa että päätellä.

Suomalainen fi-verkkotunnus

Kansallinen fi-verkkotunnuspääte viittaa siihen, että kyseessä on suomalainen verkkosivu tai sähköpostiosoite. Fi-verkkotunnukset hankitaan välittäjän kautta. Samalla välittäjältä voi hankkia muun muassa verkkosivutilaa ja sähköpostipalvelun sekä nimipalvelimet.

Katso video: .FI - the most reliable domain name in the world

Google kerää automaattisesti tietoja palvelujensa, kuten Youtuben käyttäjistä. Lue lisää Googlen tietosuojakäytännöstä. Viestintäviraston sivuilla Youtube-videot eivät automaattisesti näy, ellet erikseen salli niiden esittämistä. Sallimalla videon esittämisen hyväksyt Googlen tietosuojakäytännöt.

Fi-verkkotunnuksia koskeva lainsäädäntö

Fi-verkkotunnuksia säätelee sähköisen viestinnän säädökset kokoava laki sähköisen viestinnän palveluista 917/2014. Verkkotunnuksia koskevat pykälät ovat pääosin tietoyhteiskuntakaaren luvussa 21.

Kooste sähköisen viestinnän palveluista annetun lain verkkotunnuspykälistä [pdf, 38 KB]

Viestintävirasto on asettanut verkkotunnusmääräyksellä tarkempia vaatimuksia fi-verkkotunnuksille, niiden välitystoiminnalle ja hallinnoinnille.

Verkkotunnusmääräys

Verkkotunnusmääräyksen perustelut ja soveltaminen (MPS) -dokumentti tarkentaa konkreettisemmin, miten verkkotunnusmääräystä tulee soveltaa käytännössä.

Verkkotunnusmääräyksen perustelut ja soveltaminen

Lue lisää:

Muut kuin fi-verkkotunnukset

Viestintäviraston rooli verkkotunnusasioissa

Asiakaspalvelun ohjeet verkkotunnusasiointiin

Kansainvälinen yhteistyö

Asiasanat: Internet , Verkkotunnukset , Verkkotunnusjärjestelmä , Verkkotunnusrekisteri , Lait , Määräykset , Ohjeet , Suositukset

Päivitetty 01.06.2018

LinkedIn Print